PROEFNOTITIES

Bekijk en deel de opmerkingen over smaak, gebruiktips en gerechten.

Extra vierge olijfolie valt over het algemeen in drie categorieën: delicaat, medium of robuust. Er zijn een paar factoren die bepalen waar een olijfolie terechtkomt in het stijlspectrum, en hoewel weer en klimaat een rol spelen, zijn de olijfsoort en de oogstdatum van primair belang. Laten we elke stijl olijfolie eens nader bekijken.

Delicate Olijfolie
Een delicate olijfolie heeft een zachte en boterachtige smaak, je merkt een fruitigheid in de neus, helemaal geen bitterheid en een licht gepeperde afdronk. Delicate olijfolie is ideaal om mee te bakken en te braden of als vervanging voor boter of mayonaise. In veel recepten kun je boter vervangen door delicate olijfolie. Je kunt zelfs een delicate olijfolie als specerij gebruiken.

Medium Olijfolie
Een medium extra virgin olijfolie biedt een fruitige smaak, een grassige geur en een gepeperde of kruidige afdronk. Medium olijfolie is fantastisch op groenten en in vinaigrettes, en maakt heerlijke olie om brood in te dippen. Olijfolie van gemiddelde intensiteit werkt goed op elke groente, van zachte botersla tot gepeperde rucola. Of doop groenten met medium olijfolie voor het wokken of grillen en besprenkel die zachte, gekarameliseerde lekkernijen met meer olijfolie om het af te maken.

Robuuste Olijfolie
Een robuuste olijfolie biedt een gedurfde smaak, een uitgebalanceerde bitterheid en een zeer prominente peperige afdronk. Je zult ook genieten van een fruitige geur in de neus met deze olie. Over het algemeen kunnen robuuste olijfolien het beste worden gebruikt voor gedurfde smaken: gegrild of geroosterd vlees, tomatengerechten en als olie om veel schotels ee finishing touch te geven. Robuuste, intense oliën zijn perfect bij tal van soepen, geroosterde groenten en pasta’s om een gedurfde smaak toe te voegen. Tomaten en olijfolie zijn een natuurlijke combinatie en we houden vooral van een stevige, grassige olijfolie op onze tomaten.

Grieken gebruiken jaarlijks per hoofd van de bevolking 12,8 liter olijfolie. Ondanks dat Grieken gemiddeld meer roken en meer drinken dan Nederlanders en minder goede gezondheidszorg hebben, worden ze toch 6 maanden ouder. Het ruime gebruik van olijfolie speelt hierin een belangrijke rol.

Nederlanders blijven per inwoner onder de 1 liter olijfolie per jaar steken, dus er is nog heel veel ruimte om je voeding lekkerder én gezonder te maken.

ELEO gebruik je niet alleen omdat het supergezond is, maar vooral omdat het zeer lekker is. Je kan ELEO gebruiken voor heel veel doeleinden:

ELEO extra virgin olijfolie is geschikt voor koud en warm gebruik. Bakken, braden en frituren doe je met ELEO.
Nederlandse gerechten, zoals aardappels, brocoli en boontjes worden een stuk lekkerder met ELEO. Probeer eens een flinke scheut over de stamppot! Onze olie versterkt de smaak, zodat je geen (of minder) zout nodig hebt.
Er zijn nog veel meer toepassingen. Overal waar je boter of margarine gebruikt kan je deze vervangen door ELEO olijfolie. Dus ook in de appeltaart, op brood of bij het bereiden van recepten. Dit maakt je eten smaakvoller en veel gezonder.
Salades verrijk je met ELEO
Druppel ELEO olie over alle groente, vis en vlees die je in de grill of op de barbecue hebt klaargemaakt
Olie met brood (en soms wat zeezout) is een bekende appetizer.

Vul een kom voor de helft met ELEO olie, en voeg één of twee eetlepels crema de balsamico toe. Doop hier je brood eens in! Een ware tractatie.

Graag horen we jouw proefnotities. Dat kan via Instagram, Facebook, email of door hieronder een bericht achter te laten. Heb je een origineel recept? Deel het met ons.

Scroll naar boven

Online bestellen?

Bestel nu premium Griekse olijfolie online en laat thuis bezorgen. Ontdek Eleo!

Websites need oil too, and they’re called cookies.