Kwaliteit
Altijd goede olijfolie als je het EU kwaliteitsysteem kent
KWALITEIT
Je kan de kwaliteit van olijfolie vaststellen op basis van kleur, geur, viscositeit en smaak. En uiteraard in het laboratorium. Daar wordt met name de zuurgraad gemeten. Hoe lager de zuurgraad, hoe beter de olie. En ook hoe gezonder.
De kwaliteit van olijfolie wordt gemeten aan de hand van de zuurgraad en de smaak. Een panel van erkende beoordelaars geeft een waardering van de smaak (organoleptische beoordeling). In een onafhankelijk lab wordt de zuurgraad gemeten. Dit woord komt van vetzuren, die geen smaak hebben, en dus heeft zuurgraad niks met een zure smaak te maken, maar met de hoeveelheid niet-gebonden vetzuren. Hoe lager de zuurgraad, hoe hoger de kwaliteit. Als de zuurgraad onder de 0,8% ligt en de smaakbeleving voldoende is, dan mag men de olie “extra virgin” noemen. (Een zuurgraad 2,0% tot 0,8% geeft predikaat “virgin”).
Binnen de top klasse van extra virgin maken we onderscheid in:
- Regular extra virgin
- Premium extra virgin
- Superior extra virgin, en
- Exceptional extra virgin.
SMAAK
Naast de objectieve kwaliteits indicatoren (regular, premium, superior, exceptional) is uiteraard smaak een belangrijke indicator van kwaliteit. Hoogwaardige olijfolie wordt ingedeeld naar drie smaak categorien: delicaat, medium of robuust.
Delicate Olijfolie
Een delicate olijfolie heeft een zachte en boterachtige smaak, je merkt een fruitigheid in de neus, helemaal geen bitterheid en een licht gepeperde afdronk.
Medium Olijfolie
Een Medium EVOO biedt een fruitige smaak, een grassige geur en een gepeperde of kruidige afdronk.
Robuuste Olijfolie
Een robuuste olijfolie biedt een gedurfde smaak, een uitgebalanceerde bitterheid en een zeer prominente peperige afdronk. Je zult ook genieten van een fruitige geur in de neus met deze olie.
IS ALLE OLIJFOLIE EXTRA VIRGIN?
Nee, slechts een klein deel van de olijfolie is goed genoeg om het predikaat extra virgin olive oil (EVOO) te voeren. Deskundigen schatten dat slechts 10% van alle olijfolie goed genoeg is voor extra virgin. Met name kleinere producenten hebben het vakmanschap en de zorgvuldigheid van bewerking (plukken van niet beschadigde olijven, persen binnen 24 uur) voor het predikaat EVOO. Als olie een hogere zuurgraad heeft, maar nog altijd minder dan 2% dan mag deze zich virgin noemen.
Binnen virgin olijfolie (VOO) maken we onderscheid in restaurant grade (dat is de beste VOO) en regular grade (gewone VOO). Dit is nog altijd een kwalitatief zeer hoogwaardig produkt, want de bulk van de olijfolie (en vaak ook de olijfolie in bulk geproduceerd) heeft meer dan 2% zuurgraad en noemt zich dus “olijfolie”.
Let op! In veel supermarkten zie je premium olijfolie, extra olijfolie en andere misleidende termen die je het gevoel moeten geven de beste olie te kopen. Dit is echter gewone olijfolie, zonder predikaat. De predikaten “extra virgin” en “virgin” zijn door de EU beschermd.